268 080 граждани са били имунизирани срещу коронавирус у нас до момента, обяви на брифинг председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов. От тях около 41 000 са получили втора игла.

Като възрастова структура лицата между 60 и 69-годишна възраст са 61 000; между 70 и 79 г. – 34 000; над 80 г. са 9859 пациенти, уточни проф. Гигов.

По професии има 30 000 служители в основни дейности, 27 000 педагози, 26 000 лекари, 16 000 специалисти по здравни грижи и 11 000 ангажирани с изборите.

„Големите болници – „Александровска“, „Св. Анна“ и „Пирогов“, им е наредено да ваксинират всички с първа и след това с втора доза всички членове на СИК и РИК. Процесът продължава. Списъците трябва да бъдат готови до 5 март, този петък. А срокът за ваксиниране е 10 март. Има създадена организация и запазени ваксини на „Пфайзер“, за да може да бъде поставена втора игла преди изборите“, съобщи проф. Асен Балтов.

Директорът на „Пирогов“ отбеляза, че когато получават списъците за ваксинации, започват да звънят на записаните и „когато някой от тях не се яви, става проблем“, моля всички да ни предупреждават, че не могат да дойдат, за да оползотворим тяхната доза".

Личните лекари са активно ангажирани с ваксинирането, като 45 000 от дозите са поставени от тях, посочи председателят на ваксинационния щаб. РЗИ и МВР ще организират транспорт на ваксините до джипитата на отдалечени места.

Нашето желание е този процес да бъде ускорен, каза зам.-председателят на УС на Български лекарски съюз д-р Николай Брънзалов и добави, че настояването му е да бъдат насочени по-големи количества ваксини към личните лекари.

По думите му, препаратът на „Астра Зенека” е най-лесно приложима в практиката на джипитата. Д-р Брънзалов каза още, че акцентът трябва да бъде поставен върху възрастните пациенти на и над 65-годишна възраст.