14-дневната база на заболеваемост у нас достигна 285 на 100 000, което й отрежда 18-о място в Европейския съюз и пето място на Балканския полуостров.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„14-дневната заболеваемост върви нагоре, въпросът е докъде ще стигне. Това зависи почти изцяло от нашето поведение. Наясно сме, че основната причина за това е британският вариант на коронавируса. Наясно сме и че след него идват южноафриканският и бразилският. В момента има изключително неприятни съобщения и за нигерийски вариант. Рано е да кажем какви са характеристиките му и да се плашим“, каза Кунчев.

Най-засегната страна в момента в Европа е Чехия.

"Ако вземем заболеваемостта там и я наложим на нашето население, днес трябваше да имаме 12 015 случая. Възможно ли е това да се случи – да, абсолютно. С подобна заболеваемост са и други страни – Словакия, Малта", уточни доц. Ангел Кунчев.

По думите му дали ще достигнем такива върхове в тази трета вълна, или не зависи изцяло от поведението на всеки един от нас.

"Прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход. Тази в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище е 26 на 100 000", каза още той.

Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановата дейност в болниците.

"Бих искал да препоръчам и на другите щабове – специално в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град – също да обмислят подобни действия. Там, където има много лечебни заведения, не е задължително да важи за всички тях, но за тези, които са най-натоварени", посъветва доц. Ангел Кунчев.