В страната от тази събота започват работа така наречените "зелени коридори" за всеки желаещ да се ваксинира срещу коронавирус. В Бургас от тази сутрин работят два такива пункта - в РЗИ и в Онкологичната болница.

191 са новозаразените за изминалото денонощие в Бургаска област, което я поставя на второ място след София.

Не всяка болница има готовност да разкрие така наречения "зелен коридор", но късно снощи беше взето решение и вече на две места гражданите могат да се ваксинират свободно. На още девет места в областта ще бъдат разкрити такива кабинети за имунизация.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента има ваксини на „Пфайзер“ за втора игла, за реимунизация и ваксини на „АстраЗенека“ за първа имунизация.

"В момента имаме само на "АстраЗенека" за първа доза, това е. Има желаещи, хората обикновено се информират и тогава идват със знанието, че правят точно тази ваксина", казва Жулиета Георгиева, медицинска сестра РЗИ-Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Болниците чакат указания как да стане разкриването на тези "зелени коридори", но не всяко лечебно заведение е подходящо. В Белодробната болница, където се лекуват тежки случаи на COVID-19 дори е противопоказно.

"В други многопрофилни лечебни заведения, естествено, че трябва да се направят такива зелени коридори, за да мога аз като една нормална българска гражданка да отида в лечебно заведение, където знам, че няма да бъда заразена, значи трябва да се осъществи абсолютно правилният контрол и комфорт при провеждане на имунизацията", казва д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробна болница-Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

650 души са били ваксинирани в Бургас в петък, а тази събота се очаква рекордът да бъде подобрен, съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Медиците, дошли да се снабдят с ваксини от РЗИ останаха изненадани.

"И пространствено, и времево трябва да се отделят нещата, така че ние това можем да го направим следобедните часове, събота, неделя, когато няма такъв пациентопоток.", казва Дарина Стоянова, гл. медицинска сестра в Онкологична болница-Бургас.

В Ямбол се образува и опашка за ваксиниране пред дежурния кабинет на здравната инспекция. Част от тях са членове на секционните избирателни комисии. Те бяха имунизирани с "Пфайзер", а останалите с ваксините на "АстраЗенека".

Пунктът ще работи извънредно тази събота и неделя, а чакащи имаше още преди отварянето му.

Този уикенд от 9:00 до 15:00 ч. в двата новооткрити кабинета в Бургас ще се посгтавя ваксината на „АстраЗенека“ на всеки пълнолетен, желаещ да се ваксинира.

  • 135 нови случая на COVID-19 у нас
  • Алибегов: Държавата прехвърля отговорността за ваксинацията върху бизнеса
  • Първи предупреждения за настъпваща четвърта вълна на COVID-19 в Европа
  • Корабът с огнище на COVID-19 вероятно ще напусне Бургас днес
  • 145 са новозаразените за последното денонощие с COVID-19
  • Нови правила за влизане в България от страните в „червена зона" от днес (ОБЗОР)
  • Доц. Кунчев: Идващите от "червена зона" ще могат да си направят PCR тест и у нас
  • Богдан Кирилов: Може да изхвърлим 20 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“
  • Д-р Джурджов: Нисък е процентът на ваксинираните в Монтанско
  • Проф. Кантарджиев: Десет болни от коронавирус заразяват нови десет