Ваксинацията за тетанус в наводнените села се оказа несъгласувана със здравното министерство. Днес поставянето на защита от заразите след потопа започна сутринта, но не без проблеми.

Ваксинацията на място в трите населени места започна от тази сутрин в здравните служби. Имунизацията не е задължителна и се поставя след нараняване и по преценка на личен лекар.

В село Богдан ваксинацията започна на центъра на селото и без нужните условия. Сред тежки машини и прах медицинската сестра Стоянка Раждова поставя ваксини.

Оказва се, че ваксинацията не е съгласувана с Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Затова от там питат кой е предоставил ваксината и от кого се прилага.

Идеята е на кризисния щаб за бедствието, в който е община Карлово. Иначе ваксината е в имунизационния календар и се прилага през 10 години. Пострадали лица също могат да се ваксинират, но след преглед при хирург.

Според експерти обаче към имунизация може да се прибегне и след анализ на здравните власти, но само като финална мярка.

От Министерството на здравеопазването препоръчват ваксина да се поставя само при необходимост и след консултация с лекар.

Всички засегнати от потопа села вече имат нормално електрозахранване, като тепърва технически екипи ще обходят уличната мрежа, за да бъде възстановени и осветлението. Местните обаче имат нужда от още техника и средства.