Диги с пясък и влага ще посрещнат учениците на първия учебен ден в наводнените карловски села. На 15 септември Милена Нечева от село Богдан ще изпрати първокласник, а семейството се подготвя сред кал и наноси.

„Притесняваме се, защото не знаем дали ще се движат автобуси, все още не сме напълно подготвени за училище. Трябваше да се купят помагала, за които учителите ще ги закупят. Ще видим как ще се справи с пътуването, защото ще учи в Сопот“, разказа тя.

В подготовката за училище се включват много доброволци и приятели на Милена.

„Помагалата, дрехи, раница също му закупиха, там всичките консумативи, които ще трябват за часовете“, добави тя.

След две наводнения в края на август в Професионалната гимназия по жп транспорт в Карлово ще открият новата учебна година с щети за над 700 000 лева и временни класни стаи.

„Успяхме да приспособоим шест помещения за учебни кабинети - фитнес зала, фоайета. Успяхме да ги мебелиране и да създадем условия все пак децата да има къде да учат, част от тях ще ги отопляваме, част от тях са отоплени“, заяви директорът на учебното заведение Стефан Филчев.

Учениците ще бъдат посрещнати от диги с пясък.

„Те ще останат там, докато не започнем да изграждаме една подпорна стена, защото на 10-15 години се случва подобно бедствие“, добави Филчев.

След 15 септември училището започва кампания за подпомагаме на деца от засегнатите от наводнението населени места