Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие, а общо 15 са жертвите от началото на годината. Увеличава се и жестокостта, с която тези жертви са били убити.

Това съобщи на пресконференция Бистра Илиева от "Зонта Интернешънъл", цитирана от БТА. Домашното насилие расте стремглаво по време на пандемия. Данните на асоциация "Анимус" сочат, че от началото на тази година от 1852 постъпили обаждания 1280 са за домашно насилие.

Според данните на МВР за периода 2019-2021 г. има увеличаване на обажданията на тел. 112 за домашно насилие, като в момента стигат до 90 на ден.

Според експертите огромен проблем е, че нагласите в нашето общество са да не признаваме домашното насилие и да не съобщаваме за него. Приема се, че проблемите на съседите са си тяхна работа, а статистиката сочи, че 80% от тези, които са били жертва на домашно насилие, след това и те стават насилници.

Затова експерти настояват новият парламент да приеме предложенията за промени в Закона за домашното насилие. Предлага се да има превенция както за насилваните, така и за насилника, жертвите да могат да го разпознават.

По думите на Полина Кавръкова от "Зонта България" едно от нещата, за които се борят неправителствените организации, е защитата на жертвите и в социалните мрежи.

Настоящето законодателство предполага възможността за ограничителна заповед, но след това всичко, което извършва насилникът в социалните мрежи, не е под никаква форма ограничено.

Сексуалните посегателства срещу жени и деца се увеличават с всяка година, безобразно е нарастването на съдържания и посегателство в онлайн пространството, предупреди Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен интернет.

За миналата година там са постъпили над 11 000 сигнала, като над 75% са тези, в които става въпрос за момичета. Над 85% от непълнолетните и малолетните момичета по света от различни изследвания казват, че са ставали обект на посегателство, като сексуално подмамване, изнудване, разпространяване на фалшиво съдържание и обиди.

Кибернасилието срещу момичета по полов признак съществува, допълни Георги Апостолов.

Според него ключът е превенцията - да се работи от най-ранна възраст, тъй като вече 4-6-годишни деца са принуждавани да се снимат по неприличен начин и да извършват сексуални действия. По думите му емоционалната травма за тези деца е огромна.

От Центъра за безопасен интернет отбелязват, че въпреки увеличаването на съдържанието с насилие, намаляват тийнейджърите, които подават сигнали, като едно от обясненията е, че те приемат за нормално да се обиди момиче и да бъде принуждавано да се снима голо. Георги Апостолов предупреди, че имаме голям проблем и със съдебната практика.

На 25 ноември емблематични сгради в страната ще бъдат осветени в оранжево - цветът на активизма.