Президентът Румен Радев ще се срещне в понеделник в 10:30 часа с кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. Очаква се той да предложи готов вариант за кабинет.

Според информация на bTV всички имена на кандидатите за министри вече са известни, но се пазят в тайна.

В „Тази събота“ съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов  заяви, че има вариант проектокабинетът „Габровски“ да бъде гласуван с по-нисък кворум, като част от депутатите не влязат в залата.

Атанасов посочи подкрепа по този индиректен начин от БСП и „Възраждане“ и каза, че не достигат само шест гласа за това. 

Днес от левицата и от партията на Костадин Костадинов бяха категорични пред bTV, че ще бъдат в зала, но няма да гласуват за кабинета. От Силистра коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Спрях на кафе в Исперих и всички хора питат ще има ли правителство, защото хаоса в държавата е тотален и това е единственият вариант - да се направи правителство с кратък живот, за да се направят неотложни неща за хората, защото всичко е спряло“, посочи той.

Ако се стигне до третия мандат, ГЕРБ ще настоява предложението за министър-председател отново да е проф. Николай Габровски, категоричен е Борисов.

Депутатите от „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев очакват да чуят конкретни предложения за управлението на страната преди да вземат решение за подкрепа.

„Ние няма да играем с кворума, ще бъдем в зала и ще гласуваме на база нашите убеждения дали е правилно, или не“, посочи Янев. При ясни условия партия „Български възход“ би подкрепила и трите мандата.