Столична община ще изгради поетапно 158 места за паркиране на двуколесни превозни средства като велосипеди и тротинетки.

Първото от новите места за безплатно паркиране на такива превозни средства беше обособено днес на бул.“Витоша“ в близост с пресечката с ул. Д-р Стефан Сарафов“ в посока Южен парк.

Снимка: БГНЕС

Общинският съветник и заместник-председател на транспортната комисия на Столичния общински съвет Зафир Зарков (ГЕРБ), съобщи, че на етапи да бъдат изградени 42 места в синя зона и още 112 в голямата зелена зона.

Новите паркоместа в широкия център ще могат да се наемат срещу заплащане от компаниите, които предлагат споделено пътуване и ще бъдат безплатни за всички останали, уточняват БГНЕС и БТА.

Снимка: БГНЕС

Идеята на Столичната община е да се подберат локации, където има интензивен трафик, и целта е да се избегнат недобрите практики от останалите европейски градове, в които електрически тротинетки и велосипеди се оставят навсякъде, което създава затруднение пред останалите участници в движението.

В Столичната община вече се води дебат за транспорта чрез електрически тротинетки, а Държавната агенция за безопасност на движението в съвсем кратки срокове подготвя проект на наредба, която ясно да регламентира как и къде ще се движат тези превозни средства. 

Снимка: БГНЕС

Елица Панайотова от "Зелена София" посочи, че предстои изграждане на нова велоалея по бул. "А. С. Пушкин". Тя трябва да е готова до края на месеца и ще направи връзката с велоалеята по бул "Цар Борис Трети" и с тази към Витоша.

Обсъжда се в широкия градски център да се дефинира зона за споделено придвижване и на малките квартални улици колите и велосипедите да се предвижват равностойно, поясни Панайотова. 

Тя отбеляза, че вече има заявен интерес от три компании, които предлагат услугата споделено ползване на електрически тротинетки - две чужди и една българска. От Столична община очакват след като вече услугата я има, на пазара да навлязат и компании за споделено пътуване с велосипеди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!