Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ предлага въвеждане на регулация за електрическите тротинетки в Закона за движение по пътищата и Закона за пътните превозни средства, предаде БГНЕС.

„Този тип превозни средства се разпространяват все повече в целия Европейски съюз, като нашата страна не е изключение. Няколко инцидента с тях показва категорична нужда от разработването на задължителни минимални правила за тяхното безопасно движение по пътищата”, пишат от структурата.

Според ДАБДП максималната допустима скорост на този тип превозни средства трябва да е 20 км/ч в градски условия – но не за всички. Според експертите минималната възраст за управление на електрическа тротинетка е разумно да бъде 14 г., но с допълнително ограничаване на максимално допустимата скорост до 12 км/ч. до навършване на 16 г.

Предложението е да се въведат ясни правила за задължителните предпазни средства, а тепърва ще се обсъжда дали ще трябва да се регистрират и да имат застраховка.

В различните страни членки на ЕС подходът към е-тротинетките варира – на някои места те са приравнени на пешеходците, другаде – на велосипедистите, а има и държави, където нямате право да ги карате извън имота си.

Предстоят експертни обсъждания по темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!