Проверки за нерегламентирано горене на гуми и отпадъци в район „Красна поляна” снощи и рано тази сутрин установиха горене на гуми на едно място и две запалени на открито огнища. Това написа в профила си във Фейсбук кметът на София – Йорданка Фандъкова.

 „Два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столична община, екип на Трето районно на МВР и екип на пожарната извършваха обходите. По мое искане рано тази сутрин в района измерване направи и мобилната станция на Изпълнителната агенция по околна среда”, написа още столичният кмет.

 От съобщението й става ясно, че проверките продължават и днес.

„Екипите на Столична община - звеното за „Аварийна помощ и превенция” и Столичен инспекторат, като към тях се включват и екипи на Трето районно на МВР и на Жандармерията, която има дежурен пост в района на Виетнамските общежития. Благодаря на гражданите, които ми писаха снощи и които насочваха проверяващите екипи”, посочва още Фандъкова.

Горенето на гуми е опасно за въздуха в София. Във всяка гума се съдържат редица химикали, които при горене са вредни за здравето. Хиляди хора  годишно умират от болести, свързани с мръсния въздух.