В социалните мрежи продават възпоменателни монети тройно по-скъпо

Офертите се появиха още в първите часове, след като пуснаха монетата с Христо Ботев

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  14:47 ч. 03.01.2023 г.

Още в първите часове, след като колекционерската монета по повод 175 г. от рождението на Христо Ботев бе пусната в продажба, се появиха и оферти на по-висока цена.

Монетата вече се търгува в социалните мрежи за сумата от 350 лв. Въпреки мерките на БНБ, свързани с продажбата на възпоменателните монети, те се появиха на черния пазар. Тиражът на монетата е 5000 броя, а цената на една е 114 лева.

Едно от ограниченията е, че един човек може да купи само една монета. Така зачестява практиката хора да се редят на дългите опашки пред касите на БНБ и да купуват от възпоменателните монети с цел препродажба на черно. Цените въвират от 190 до 700 лева. 

Препродаването на монетите не е нова практика. През 2022 г. в обращение са пуснати пет монети от сериите „Български творци“, „Средновековни български владетели“, „Природно разнообразие в Република България“, златни 2 лева с лика на Паисий Хилендарски и сребърни 10 лева по повод 150 години от рождението на Гоце Делчев. В зависимост от монетите цените достигаха от 88 до 4300 лева.

От Българска народна банка пишат в своя позиция, че всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите само по една монета. 

Прочетете повече за възпоминателната монета с лика на Христо Ботев на businessnovinite.bg: