В благоевградското село Логодаж посрещат Бъдни вечер по стара българска традиция
На празничната трапеза винаги се слага шарен хляб, прясна питка със сода и бяла паричка. Ястията трябва да са нечетен брой.
Веселинка Бойчева е приготвила шарения хляб още през нощта. „Това е кучето, това е гроздето, това е орачо, я ги воловето, я им роговете. Знаем от старите хора, това, което се принесе на Бъдни вечер, всичко да се сбъдне, да се роди двойно, тройно, богато, пребогато да има насекъде по земята”, каза Веселинка.
Освен тази погача, е омесила и колачета. „Това е женско колаче, това е житен клас, понеже житото ражда, така да раждат жените, да има свет на земята. Това са мъжки колачета, на момчетата се дават”, обясни жената.
Ястията на масата са 9 или повече, така домакините са запомнили от родителите си.
Важно място на трапезата заема содената питка. „Когато се меси такава пика на Бъдни вечер, се прави содена с паричка вътре. Отсева се брашното, слага се сол, слага се сода, погасява се с оцет содата. Като се омеси, сложи се паричката, питката се сплесква е така с ръката”, поясни Веселинка.
Тя посочи, че домът се прикадява с тамян и се канят гости. След което вечерят заедно, питката се чупи и се раздава на всички на трапезата.
След края на вечерята, трапезата не се раздига, в чест на дългоочаквания гост. Днес имен ден празнува Евгени, Благородка, Божидар.
Коледарският обичай в Ямбол е на повече от век. Коледарската група е само от мъже – със саби, ботуши и шпори, които вече посещават домовете на хората. Изпълняват характерен танц, който може да се види само в този край на България.
Традицията се предава от баща на внуци, а когато пристигнат в къщите коледарите, момата си чака нейния избраник и го окичва с цветенце зад ухото.