Шум, прах и камиони на метри от туристите. Летовници се оплакват, че строителството в Царево не спира дори в разгара на сезона. От регионалната туристическа камара са сезирали отговорните институции, но без успех.

Районът е свлачищен, а целта на мащабното строителство е от една страна да бъде укрепен брегът. От друга - с помощта на буна да се увеличи площта на централния плаж на Царево. По план проектът трябва да приключи в края на следващото лято. Има ли вариант строителството да бъде преустановено в разгара на сезона?


Тежко натоварените камиони пъплят между туристите.
 
"Със сигурност не му е сега времето. За всички е ясно, че когато има почиващи не трябва да се правят такива ремонтни неща!", каза туристката Таня Арнаудова.
 
След десетките жалби, от туристическата камара настояват за обходен маршрут на камионите или строителството временно да спре.
 
"Тежкотоварните коли, пренасящи между 12 - 15 - 20 тона скални маси са на три-четири метра от хотелите", заяви Иван Иванов от БРТК.

"Като го гледате обекта, от едната страна е море, от другата са скали. Просто няма откъде да се мине!", обясни Запрян Славов - технически ръководител на обекта.

Укрепването на свлачището в крайбрежната зона започва през април, след решение на Общинския съвет.
 
"Тук ще се изграждат габиони 4 реда, за да могат да подпрат свлачището откъм ската. Тук отгоре има хотели, които ако не се укрепи това свлачище, просто ще тръгнат към морето", допълни Запрян Славов.


 От регионалното министерство отговориха за bTV, че казусът е от компетенциите на местната власт, която е издала заповед за забрана на строителството от 15 май до 1 октомври. От общината в Царево отказаха коментар.