В разгара на лятото – поглед към безопасността ни на плажа. Често смятаме, че с пояс или дюшек сме защитени във водата. Надуваемите артикули обаче крият сериозни рискове, предупреждават експерти.

Всички дюшеци, пояси, възглавници за рамена и надуваеми изделия са известни като помощни средства за плуване. Трябва да знаем обаче, че върху тях задължително трябва да има предупредителен надпис на български, който да ни известява, че това не е животоспасяващо средство.

Ако плувате с дюшек във водата, например, вятърът може неусетно да ви избута навътре във водата и да паднете от него. Спасителите съветват да не го гоните.

Ако сте с дете – не отделяйте поглед от него. „Ако поясът е много широк, детето може да стои само на лакти се държи. Ако в даден момент вдигне ръце, може да се изхлузи и инцидентът е налице. При по-тесен пояс, вълната завихря пояса и може да го върти – в такъв случай вече поясът не помага, а обратното, пречи”, обяснява спасителят Симеон Карадимов.

За по-голяма безопасност има и пояси, подобни на жилетка.

При покупка на надуваеми стоки внимавайте и за цвета – той трябва да контрастира на морето или басейна и да не е от прозрачен материал.

Регламентирани са специални изисквания към помощните средства – на български език върху тях трябва да е изписано ограничението на теглото и възрастта.

Миналата година при проверките в търговската мрежа е констатирано, че около една трета от тези изделия не отговарят на изискванията. Това лято досега несъответстващите са едва 7%.