Без депутати от БСП и с едно единствено изказване на народен представител от ГЕРБ беше приет най-важния финансов закон на България за 2021 г. Без особени спорове. На депутатите им отне само няколко часа.

В полупразна зала депутатите приеха бюджета за догодина. Над 5 милиарда лева са заложени за здраве. Предвидени са 75 милиона за осигуряване на ваксина за COVID-19.

„Анализите определят бюджета като предизборен. Само министърът го определя като антиепидемичен. Дали дава достатъчно пари за тестове и лечение?“, пита Нигер Джафер от ДПС.

„Това е един възможен, реалистичен и добър бюджет. Този буфер от 600 милиона, който може да бъде използван за борба с епидемията, пътеката за COVID е 1200 лева и може би трябва да се увеличи. Средно 2-3 хиляди е“, смята Калин Поповски от „Обединени патриоти“.

В бюджета за общественото осигуряване е заложено най-голямото увеличение. Над 1 милиард и 300 милиона лева. От началото на годината минималните пенсии ще станат 300 лева, а максималните 1440. Предвижда се и още едно 5 процентно увеличение през лятото.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са социалистите, те не искат да се вдигат пенсии. Ние спазваме обещанията си“, казва Александър Сиди от „Обединени патриоти“.

„Какво им казваме на хората, като вдигаме мин пенсии - не се осигурявайте ще дойде едно правителство и ще ги вдигне за всички“, смята Хасан Адемов от ДПС.

Управляващите отчетоха, че това е бюджет на спазените обещания.

„Нищо вярно, че е предизборен. Хората ни повярваха преди години и ние спазваме обещанията си“, заяви Евгения Ангелова от ГЕРБ.

Бюджетът за догодина дава възможност за нов дълг до 4 и половина милиарда лева.

Предстоят предложенията между първо и второ четене. Най-малко ще трябва да се намерят пари за увеличение на заплатите в системата на МВР - предвидено е да е 10 процента, но премиерът обеща 15. Предстои да стане ясно откъде ще дойдат парите.