С 93 гласа „за“, трима „против“ и без въздържал се парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2021 г. В него са предвидени над 5 млрд. лв. за приходи и трансфери, което е с 383 млн. лв. повече от 2020 г., съобщава БТА. 

И днес кворумът се събра трудно, от втория път се регистрираха 121 народни представители. БСП обвиниха управляващите, че са извикали и хора, поставени под карантина. Социалистите се заканиха да привикат РЗИ на проверка. 

По време на дебатите за бюджета на НЗОК от ДПС определиха като позитивно увеличаването на трансфера от здравното министерство за здравни вноски, предвидените буфери в касата и в държавния бюджет, и поздравиха екипа на ведомството за единните стандартизирани протоколи.

От „Обединени патриоти“ настояха за много стриктно прецизиране на процентното съотношение на цените на пътеките. Независимите народни представители, отцепили се от БСП, заявиха, че няма да подкрепят бюджета на първо гласуване.

Управляващите обърнаха внимание и на ситуацията в момента - близо 150 млн. лв резерв на НЗОК и буфер в републиканския бюджет от 600 млн. лв., който може да бъде използван в условията на пандемията. Според депутати пътеката за COVID-19 скоро ще се наложи да бъде увеличена в новия рамков договор. В момента тя е 1200 лв, а сметки на народни представители лечението струва около 2-3000 лв. 

От ДПС обявиха, че между двете четения ще предложат за лекарства да се заделят допълнително 106 млн. лв. Според тях парите могат да са от отпуснатите по 50 лв. отгоре на пенсионерите, тъй като аргументът за тези средства е, че са именно за медикаменти.

Народното събрание прие на първо четене и проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. „За“ бяха 95 депутати, „против“ бяха шестима и един гласува „въздържал се“. В доклада на комисията по труда, социалната и демографската политика се посочва, че общият размер на приходите и получените трансфери за 2021 г. е в размер на над 14, 8 млрд. лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!