Здравната криза, вързана с COVID-19 - основен акцент в Бюджет 2021-а. Депутатите от три парламентарни комисии приеха проектозакона на първо четене.

Залага се в хазната да влязат малко над 47 и половина милиарда лева, а да се изхарчат 52 и половина.

Като приоритети се залагат образованието, здравеопазването и социалната политика. И в трите сфери се насочват значително повече средства отколкото през тази година.

Предвижда се минималната заплата да се повиши от 610 на 650 лева. Минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната - 1 440.

Доходите в бюджетната сфера ще нараснат с 10 процента. За работещите на първа линия срещу COVID-19 - с 30 на сто. А възнагражденията на учителите - със 17 процента.

Финансовият министър използва израза безпрецедентно при представянето на бюждета.

"Бюджет, готвен при безпрецедентни условия, свиваща се икономика, така е в цял свят", каза Кирил Ананиев.

Общо около 5 млрд. лв. са заложени за здравеопазване. Между 1 и 2 четене на бюджета здравният министър ще внесе предложения за законови промени, които да предвидят санкции за болниците, които отказват да приемат болни с COVID. Ще се включат по-активно и медиците от изънболничната помощ. Залагат се и допълнителни пари за лекарите - за лекари - 600, за медицински сестри - 360, санитари - 120 лева.

Увеличението на харчовете в социалната сфера опозицията определи като купуване на избори. А механичното увеличаване на минималната пенсия според тях обезсмисля правените вноски от работещите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!