Над 50 000 дози на ваксината на „АстраЗенека“ се очакват у нас тази неделя. В момента камионът с  партидата е на територията на Румъния и ще пристигне в 8 ч. сутринта в сградата на „Булбио“. Оттам препаратът ще се разпредели към РЗИ-тата в страната, за да продължи ваксинацията. Това е четвърта доставка с дози от препарата на „АстраЗенека“.

Единственият "зелен коридор" в Бургас тази събота работеше, тъй като през изминалите три дни дози са получили основно членове на секционни избирателни комисии.

В Онкологичната болница поставяха втората на доза на учители, но през целия ден връщаха желаещи да се ваксинират свободно.

Снимка: btvnovinite.bg

В Хасково дози в РЗИ се изчерпаха още до обяд. В началото на деня там имаше 30 дози. Последните успели да се имунизират, се чувстваха късметлии.

В Добрич зелените коридори бяха само с предварително записване в два от 13-те имунизационни кабинета. От следващата седмица вероятно зелени коридори няма да има, въпреки очакваните доставки.

Снимка: btvnovinite.bg
"На този етап очакваме количества "АстраЗенека", които ще отидат основно за ОПЛ и за довършване на втори и трети етап от националния  ваксинационен план", обясни д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич.

Снимка: btvnovinite.bg

Още тази нощ новата пратка на „АстраЗенека“ ще тръгне към страната, увери от Чирпан министър-председателят Бойко Борисов. Но предвиди, че идващият месец ще е критичен.

„Отварянето на ресторантите не е знак, да почнем да се заразяваме наново. Внимание, дистанция, ум - да минем и март месец и с идването на пролетта мисля, че ще е по-лесно. Март месец е критичен. Но аз винаги съм разчитал на чувството за самосъхранение и интелигентността на българите“, заяви Борисов.

А в ефира на bTV професор Тодор Кантарджиев коментира, че преболедувалите могат да се ваксинират само с 1 доза.

Снимка: btvnovinite.bg

Навсякъде чакат доставка ваксини още тази неделя. Според междинните данни на Здравното министерство към 16:00 ч. тази събота са поставени дози на 4500 души. А иначе от отварянето на зелените коридори преди седмица са ваксинирани почти 98 хиляди. Така по всичко личи, че броят им ще надхвърли 100 хиляди души за седмица.

  • Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"
  • 2126 са новите случаи на COVID-19
  • Третата вълна: Здравните власти наблюдават трайно намаляване на заразените (ОБЗОР)
  • Имунолози: Хората с първа доза на "АстраЗенека" могат да си поставят и втората
  • От понеделник разрешават и конгреси и тиймбилдинги
  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България
  • Ангелов: Реалистичният сценарий за колективен имунитет е края на юли