Защо в някои градове в рамките на седмица цените на млечните продукти се повишават значително. Ето и примерите - по данни на Системата за агропазарна информация.

Минималната и максималната цена за килограм краве сирене, която тази система посочва. От 8,90 до почти 30 лева. В десет областни града е отчетено поскъпване между един и 14% само за седмица.

При кашкавал тип "Витоша" максималната отчетена цена е 37 лева за килограм.
В два града има ръст от 6 на сто - това са София и Перник.

При нискомасленото краве кисело мляко - в четири области на страната се наблюдава намаление от 4%, но в София и Перник имаме ръст от 8 на сто.

Потребители често ограничават покупките си и в потребителската кошница намалява количеството зеленчуци и млечни продукти, особено в по-големи количества. От Асоциацията на млекопреработвателите са категорични, че цените на млечните продукти към този момент поддържат едни и същи нива.

Оттам напомнят още, че продаваните днес сирената и на кашкавалите са направени с още по-високи разходи - обясниха го със срока им на зреене повече от 60 дни.

Освен при зеленчуците Росица Манолова отчита поскъпване и при млечните продукти, затова и се ограничава да ги купува.

„Избягвам кашкавала в много големи количества, купувам, но не и в количествата, в които човек би имал нужда, защото той не е сам вкъщи“, заяви тя.

От Асоциацията на млекопреработвателите отричат да има поскъпване в последните седем дни.

„Цените, които дават според САПИ на едро, това са и продажните цени в магазините. Когато има кисели млека от различните марки – по 500 грама кофичка и е на цената на 400 грама, това е така, купувайте си. Това е 25 стотинки разлика. При 1,80 кофичка това е 45 стотинки по-ниска цена“, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите и на Националния говедовъден съюз в България Димитър Зоров.

С над 250 предприятия млечният пазар е силно конкурентен - затова от Асоциацията на млекопреработвателите са категорични, че не може да има договаряне на цените. Оттам казват още, че предприятията и фермерите работят под себестойност и продават на загуба.

„Не може да очаква потребителят, че ще вземе един литър мляко на цена по-ниска от един литър вода при положение, че опаковката е една и съща – бутилка. Нека да оценяваме тежкия целогодишен труд на животновъдите, защото те си отиват всеки ден и след тях няма кой. Ще стане като с краставиците – ще търсим, няма да има родно производство и цените са много високи“, добави Димитър Зоров.

От Асоциацията съветват още да не си купуваме кашкавал под 24 лева на килограм в магазина, защото кашкавал от мляко не може да има себестойност под 20 лева с ДДС за производителя.