На политическата сцена продължение на конфликта между президента Румен Радев и "Продължаваме промяната". След думите на държавния глава, че съжалява за дадения шанс на Кирил Петков и Асен Василев, от формацията му отвърнаха с атака в кулоарите на парламента.

Рунд пореден между президента Румен Радев и "Продължаваме промяната". Държавният глава заяви, че с думите си, че ПП са били "грешка", казва истината. От формацията на Асен Василев и Кирил Петков видяха координирани действията между Радев и ГЕРБ.

Бойко Борисов се включи днес от „Фейсбук“ в задочния диалог и посочи, че с държавния глава са конкуренти и не се срещат да си говорят.

Втори ден напрежението между президента и "Продължаваме промяната" не стихва. Заради въпроса - говорят ли си често Румен Радев и Бойко Борисов.

„Казах нещо много ясно да няма лъжа, лъжата разбива и обществото и политическата система“, заяви държавният глава.

„Последните 24 часа видяхме един доста добре синхронизиран дует между г-н Борисов и г-н Радев. Стана очевидно даже и за слепите“, каза съпредседателят на ПП Асен Василев.

Отговор и обвинение дойде и от централата на ГЕРБ.

„Това е абсолютна лъжа и тази лъжа се натрапва. Не съм им виновен на партията на промяната, че първо разочароваха нас, ние първи разбрахме, че те нямат капацитет.  Вчера се отрече и президентът Радев“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Словесните престрелки продължиха за това - коя е причината за разрива между държавния глава и "Продължаваме промяната".

„Винаги има причини, но аз държа на принципите и държа да има истина в отношенията“, каза президентът.

„През цялото време следваме нашите принципи и няма да замълчим, когато виждаме, че нещо, което не е правилно, се случва в тази държава“, отговори съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Прочит на конфликта направи и Корнелия Нинова.

"Петков и Василев не са плод на доверие, а внимателно премислен план на Радев. Просто този план се провали и президентът бърза да се спаси от последиците. Изказването му за шарлатаните, които го подвели, е много трогателно за наивници. И е много важно самопризнание, че президентът се занимава с партийно инженерство", каза тя.

От "Демократична България" пък са разочаровани от искрите по оста президент-ПП.

„Не виждам усилия от нито една формация. Президентът с тези атаки, които предприема, да успокоим топката и да търсим начин за преодоляване на недоверието“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Какви са шансовете за правителство?

На фона на новите скандали шансовете за правителство с първия мандат все още са малки, въпреки номинацията за премиер на проф. Николай Габровски.

„Ние няма как да подкрепим правителство на ГЕРБ, знаейки че г-н Борисов стои и дебне“, каза Петков.

„Няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ. Ако ни поканят на разговори, ще отидем, за да им го заявим в очите“, заяви Нинова.

„Не виждаме условия да подкрепим правителство с мандатоносител ГЕРБ“, каза Христо Иванов.

„Експертът, който предложи ГЕРБ, е експерт в хирургията, той е на световно ниво. Не виждам обаче начин, по който да подкрепим правителство“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

От ДПС запазиха мълчание, а „Български възход“ пожелаха успех на ГЕРБ и напомниха, че са готови на разговори с всички. И въпреки че опцията за първия мандат все още е отворена, от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" все повече се отдалечават от идеята да предложат заедно кабинет на малцинството с втората папка.