Масовото поскъпване на водата не подмина и Ловешко. Вдигането на цената идва на фона на тежка криза в 5 села в района. В едно от тях безводието е факт отдавна.

От месеци в Прелом няма вода, казва ни Радка Варчева и бърза да ни покаже чешмата си: „Ето тук наливам, в този бидон – и това е. За пиене не става”. По думите ѝ от 2-3 месеца няма нормално водоподаване. Когато я пуснат, я пускат за час.

Сушата е виновна за тежката ситуация в региона, обясняват от ВиК-Ловеч. „Винаги в село Прелом е имало недостиг на вода, сега наистина в тази година е много сериозно положението”, признава Христо Семков от водното дружество.

Освен в Прелом, режим на водата има и в съседното Малиново. Критично е положението в Горни Павликени, Къкрина и Дъбрава.

За справяне с проблема в Прелом е необходима сериозна инвестиция - нов водоизточник и подмяна на водопроводната мрежа, казват от ВиК-Ловеч.

Снимка: bTV

Единствената питейна вода в селото се намира в  бидон. Тя обаче е замръзнала и не може да се наточи. А хората се надяват на новогодишен подарък – за няколко часа  вода в чешмите им.