Новата година идва и с по-високи доходи, но и с повече разходи за домакинствата. Минималната работна заплата става 610 лева. Бизнесът очаква скромно увеличение на заплатите с 8 на сто, а в бюджетния сектор то ще е с до 10 на сто. За социалните работници и учителите увеличението е по-голямо.

С увеличаването на доходите обаче се увеличава и цената на водата. Най-сериозно в Кърджали с 10 на сто, а най-малко – в Пловдив. В София, Видин и Русе водата ще е с около 7 на сто по-скъпа.

Увеличение е заложено и за Перник, където са на режим, но "би било изключително несправедливо да има поскъпване на водата", заяви кметът на града.  

Снимка: bTV

Според бизнеса тази година не може да се чака по-сериозен ръст на доходите на служителите в частния сектор, отколкото през последните две години. сред причините е задържане и дори намаляване на нивата на продажбите.

„Имаме един намаляващ темп на заплатите, което смятаме, че се дължи основно на това, че се изчерпват възможностите на работодателите за увеличаване на възнагражденията без да се увеличи производителността на труда.”, коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Средните заплати в частния сектор ще останат по-ниски от тези в обществения. "Квалификацията на хората, заети в публичния сектор е по-висока от общата квалификация на тези, които са заети в частния сектор", коментира Иванов.

Другата причина - частично статистиката е изкривена, заради дела на сивата икономика.