Максималният брой на домашните свине, отглеждани за угояване, ще бъде намален от пет на три. Това предвиждат част от мерките за биосигурност, които се очаква да бъдат приложени у нас заради разпространението на африканската чума по свинете (АЧС).

Промените в нормативната уредба се очаква да станат факт до края на годината, информира в кулоарите на Народното събрание министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която участва в редовния парламентарен контрол. 

"Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това чувствително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата", коментира министърът, цитирана от БТА.

Танева поясни, че до края на месеца трябва да приключи дебатът за новите мерки за биосигурност. Тя обясни, че целта е следващата година всяка домашна свиня да е в мерки за биосигурност, като отчете, че се наблюдава драстично намаление на активните огнища на болестта, благодарение взетите мерки. 

Министърът информира, че в понеделник очаква да приключи работата по огнището в Голямо Враново, където на унищожаване подлежат 1000 свине майки и 3 600 подрастващи. 

По думите й пикът на заболяването е летният сезон и целта е следващият летен сезон да бъде посрещнат със значителна депопулация на резервоара на африканската чума – дивата свиня и обхванати в мерки за биосигурност домашни свине.

Към днешна дата регистрираните огнища с африканска чума по свинете в цялата страна са общо 35. Засегнати от всички тези огнища са общо 12 области. От тях тип "домашна свиня" са 33, а при тип "източнобалканска свиня" огнищата са две, открити преди седмица в Шуменска област .

От 33-те огнища "домашна свиня", в индустриални ферми са 7, във фамилните - 3 и в лични стопанства - 23.