Странно несъвпадение в данните за умъртвените прасета заради африканската чума. Пред Световната организация за здравето на животните, страната ни представя данни, че са евтаназирани всички свине в трите големи ферми в Русенско.

Проверката ни на място обаче показа, че в едната от тях това далеч не отговаря на истината.

На сайта на Световната организация за здравето на животните намираме доклада на нашата агенция по безопасност на храните.

Там българските експерти са уведомили колегите си, че към 3 август избитите и загробени прасета у нас са около 128 000.

Снимка: btvnovinite.bg

В тази бройка са включени и 28 000 животни от свинекомплекса в Голямо Враново. Действително са умъртвени около половината, а не всички, както са информирани в Световната организация за здраве на животните.

Снимка: btvnovinite.bg

В свинекомплекса в Голямо Враново, за 20 дни са убити 13 000 животни. За един ден те трябва да станат с 4000 повече. От агенцията по храните очакват до края на днешния ден евтаназитраните да са над 17 000. Така около 11 000 все още са живи.

Евтаназията в Голямо Враново започна седмица след засичането на вируса в края на юли. Хиляди прасета обаче и днес все още са живи и чакат "помилване", признават собствениците.

Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново, твърди, че са унищожени контактните животни, в които е било открито заболяването. По думите му те не са  подавали данни на друг, освен на БАБХ и те знаят, че на мястото има все още 18000 живи прасета.

Според министър Десислава Танева докладът на БАБХ към Световната организация за здравето на животните се тълкува погрешно. Думата "килд", която в превод от английски значи "убити", трябва да се чете като "засегнати".

От Агенцията по храните обясниха, че разминаването е технически въпрос, защото попълват данни в готов формуляр. Там има смао графа убити, но не и графа бъдещи мерки например. Така преводът на "килд" е убил с няколко хиляди прасета повече, според българските власти.

Евтаназията в Голямо Враново ще продължи, тъй като европейската комисия не е уважила искането на собствениците да запазят здравите животни.

Взетите от фермата, в карантинни условия, до момента 1500 проби са отрицателни. Свинекомплексите в Николово и Бръшлен вече са опразнени. Там вървят последните етапи на дезинфекция. 

 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!