От сутринта управата на свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, засегнати от чума по прасетата, и Агенцията по храните водят преговори кога да започне евтаназирането на животните. От фермата не са съгласни с цялостна евтаназия, а само на 3000 животни, които са били в контакт със заразените.

„Нямаме движение на заболяването. Лично аз не знам как протича това заболяване, но контролираме процеса, но към този момент нямаме опасност, че ще ръсим заразата”, казва изпълнителният директор на комплекса д-р Миленка Димитрова.

От свинекомплекса искат втора проба за болестта, както и отсрочка до края на седмицата.

От Агенцията по храните обаче са безкомпромисни.
„Всички заразени и контактни животни подлежат на умъртвяване. Днес трябва да станат ясни резултатите от единствена голяма ферма в района, в която няма зараза.

Очаква се властите да вземат решение за ново място, където ще загробват животни, ако в Юделник, се регистрира африканска чума”, каза д-р Цвятко Александров, зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Междувременно от свинекомплекса в Бръшлен, Русенска област, вече правят планове да започнат работа отново в следващите от три до шест месеца. От БАБХ са категорични, че това ще е възможно може би след година, но не и преди да е овладяна заразата в района.