От днес се изплащат обезщетения на стопаните, които доброволно умъртвиха прасетата си заради африканската чума.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-много стопани, които искат обезщетения, има във Варна, Велико Търново и Пазарджик. Общо в 21-a области хората ще получат пари. 

Снимка: btvnovinite.bg
Досега 17 хил. стопани са подали заявления. Право на помощ от държавата ще имат стопаните с до 5 животни в двора си.

Снимка: btvnovinite.bg
Те ще получат еднократно по 300 лв. без значение дали са отглеждали едно или няколко прасета. Парите са за разходите, направени за дезинфекция.

Във Врачанско изплащането на сумите започна от село Девене. Там има и най-много кандидати от областта. Част от тях обаче няма да спазят забраната да не  гледат прасета в следващата една година.

За стопаните с по едно прасе помощта е приемлива, но не и за тези с повече.

В Добричкото  село Кардам 43 семейства очакват по 300 лева. И тук забраната за отглеждане на домашни прасета среща отпор. Хората споделят, че мерките са твърде сурови. 

За нарушаване на заповедта ще има санкции, а изисквания за биосигурност в задните дворове ще бъдат по-стриктни. 

„Ако ние не променим начина си на отглеждане на свине, ситуацията ще бъде изключително тежка, така че саботирането на мерките, по никакъв начин не помага. Това работи пред Агенцията по храните по някакъв начин, но не и пред заболяването”, заяви Д-р Георги Чобанов от БАБХ.

Според експертите, битката със заразата ще продължи и в следващите две години. Умъртвените  домашни прасета са над 55 хил.