Само в 6 области в България няма нужда от превантивни мерки срещу Африканската чума. Общо 126 хиляди животни са засегнати в личните стопанства и в петте заразени свинекомплекса.

В 18 области стопаните трябва сами да умъртвят прасетата в задните си дворове. Те попадат в 20-километровите зони около 60 свинекомплека, в които все още зараза не е установена.

Наложените от властите мерки предизвикаха недоволство сред собствениците на домашни прасета.

Днес в Ямбол се организира протест на стопани на домашни прасета пред областната дирекция на Агенцията по храните. Хората поискаха да се срещнат с ветеринарните власти. Протестиращите са срещу мерките на държавата, а именно – стопаните да евтаназират домашните си животни.

Близо два часа продължи заседанието на Областната епизоотична комисия в града.

В над 100 ямболски села хората колят прасетата си заради превантивните мерки на държавата.

„Масово снощи започнаха да колят, тук махалата всички си заклаха прасетата. Има срок и хората се притесняват и бързат”, разказа Тодорка Василева от село Козарево.

В община Болярово се надига недоволство, което ще подкрепят и кметовете. Някои се колебаят дали да го направят, като Нина Терзиева, която е зам.-кмет на община Болярово: „Ако има по-организирани действия, предполагам, че ще се включим. Няма никаква убедителна кампания, която да обясни на хората защо се налага тази мярка. Втора поредна година посягат на личните стопанства,на най-бедните райони”.

Срещу протестите са собствениците на индустриални ферми, които подкрепят мерките за евтаназия на домашните прасета и гледат на организацията по места като политическа.

В личните стопанства на Ямболска област се отглеждат около 5000 прасета. Досега случай на чума в района няма. Две проби от домашни прасета са отрицателни, очакват се резултати от проби на диви прасета.