Само в шест области на страната няма необходимост от превантивни мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете. Това каза в „Тази сутрин” министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ държавата не се е провалила в превантивните мерки срещу разпространението на заболяването. Тя посочи, че към момента има регистрирани 28 огнища на заразата.

„При 65 регистрирани свинеферми – в пет има огнища и върви процес на евтаназиране. Останалите свинекомплекси се намират на 18 областни територии, около тях са определени 20-километрови санитарни зони, в които следва да не останат стопанства без мерки за биосигурност, без значение каква собственост са", заяви Танева.

Земеделският министър призна, че страната е в тежка криза по отношение на африканската чума по свинете.

Снимка: btvnovinite.bg

„В определени области е можело да се положат повече усилия – обучение на населението. Какво е АЧС, как възниква и как се разпространява заразата, както и какви са последствията. Сега това е предприето, близо месец представители на научната област са на терен в Северна България”, каза Танева.

Ресорният министър посочи, че още през 2000 г. африканската чума навлиза в Европа през Русия. Тя допълни, че се движи по страните в Източна Европа. „В Русия това заболяване 12 години не могат да го изкоренят, има милиони засегнати свине. У нас първият регистриран случай е през 2018 г. на дива свиня”, допълни тя.

Десислава Танева заяви, че в нито една страна в Европа, в която се е появило заболяването, не се е преборила напълно. Земеделският министър призна, че ситуацията е тежка за стопаните, които отглеждат животните в тип „заден двор”.

Според  Танева, мярката за доброволно умъртвяване на прасета е положителна, защото стопаните няма да загубят месото. Тя допълни, че 6 месеца след края на заразата, хората ще имат възможност отново да отглеждат свине.

„Недоволството на частните стопани е част от общата картина в държавата. Взети са мерки по отношение на разпространението на дивите прасета, те са различни и се взимат според сезона – изграждане на капани и подборен лов. Ние имаме 23 регистрирани случая при дива свиня и 40 засегнати диви прасета”, допълни ресорният министър.

Тя допълни, че стопанствата без мерки са биосигурност са най-рисковият фактор за бързо разпространение на заразата. Танева заяви, че летните месеци са пик за болестта, няма лечение и ваксина. По думите ѝ загробването на животни няма да доведе до екокатастрофа, защото се спазват всички изисквания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!