Заради Африканската чума по свинете в Монтанско умъртвяват прасета, въпреки че заразата не е стигнала до тях. По този начин за стопаните остава месото за консумация, ако е добре консервирано.

За да спасят месо за зимата посред лято, в село Замфирово се сещат за старите начини на консервиране – в буркани. Местните обясниха, че режат месото, осоляват го и след това го слагат в бурканите. Така те обясниха, че продуктът остава пресен.

За по-лесно някои варят месото преди да го сложат в бурканите. По думите на местните летните месеци не са подходящи за това.

Заради опасността от чума, всички в селото са предупредени да ликвидират прасетата си. Областта все още е чиста, но е в капан заради огнищата във Враца и Видин.

Замфирово попада в 20-километровата зона на индустриална свинеферма с около хиляда прасета. Ликвидирането на домашните свине е единственият начин заразата да не стигне до нея.

След първи август, незакланите животни от тази зона ще бъдат евтаназирани.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement