Заради Африканската чума по свинете в Монтанско умъртвяват прасета, въпреки че заразата не е стигнала до тях. По този начин за стопаните остава месото за консумация, ако е добре консервирано.
За да спасят месо за зимата посред лято, в село Замфирово се сещат за старите начини на консервиране – в буркани. Местните обясниха, че режат месото, осоляват го и след това го слагат в бурканите. Така те обясниха, че продуктът остава пресен.
За по-лесно някои варят месото преди да го сложат в бурканите. По думите на местните летните месеци не са подходящи за това.
Заради опасността от чума, всички в селото са предупредени да ликвидират прасетата си. Областта все още е чиста, но е в капан заради огнищата във Враца и Видин.
Замфирово попада в 20-километровата зона на индустриална свинеферма с около хиляда прасета. Ликвидирането на домашните свине е единственият начин заразата да не стигне до нея.
След първи август, незакланите животни от тази зона ще бъдат евтаназирани.