Отбелязваме 107 години от първия боен полет. 16 октомври е денят, в който празнува бойната ни авиация.

Снимка: bTV

Преди 107 години над Одринската крепост Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път използват самолета като бойно средство.

„От самото начало при възникването си и през цялата си славна история българските военновъздушни сили винаги са били носители на гордостта и идеалите на нацията и символ на непреклонния дух на българина, на вечния му стремеж към съвършенство и свобода”, каза президентът Румен Радев.

Снимка: bTV

Тази година е ключова за военновъздушните сили, защото беше възстановено висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, където се обучават младите въздушни асове, а правителството сключи договор за придобиването на 8 нови изтребители F-16 блок 70 от Съединените щати.

Президентът обяви, че очаква това да не е еднократен политически акт а процес, който се осъществява компетентно. Бъдещите пилоти на F-16 ще заминат за обучение след 2 години. Очаква се работна група от американските ВВС, която да обсъжда обучението на авиаторите и инфраструктура за новите самолети. Предизвикателствата пред ВВС са свързани не само с новите самолети, но и поддръжката на съществуващите. 

„Поддържане на летателна подготовка по всички бази, така че всички да имат задоволително ниво на подготовка, което осигурява надеждност и безопасност на полетите", заяви ген. Цанко Стойков  командир на ВВС.

Тази година е знакова за българските ВВС - 40 години служба на бойните вертолети Ми-24 и 20 години от придобиването на учебните вертолите Бел 206 и 30 години МиГ 29 в българското небе – самолетите, с които непрекъснато и денонощно се охранява небето на България.