Пълнотата на пакета наземно оборудване и въоръжение за новите изтребители F-16, както и спазването на сроковете за доставка са от ключово значение за оперативните способности на българските ВВС. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с директора по бизнес развитието в „Локхийд Мартин” Ранди Хауърд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България очаква устойчивост и финансова предвидимост в процеса на модернизация на военновъздушните сили, е подчертал Радев.

На свой ред Хауърд е бил категоричен, че фирмата ще изпълни сроковете по договор и страната ни ще получи „многофункционални самолети със съвременни отбранителни способности”.

Той е обяснил, че „компанията ще търси финансови буфери в споразумението за пълноценната поддръжка на самолетите и тяхното оборудване, както и за постигане на търсените от България способности”.

Имаше яростна и подла съпротива срещу сделката с „Локхийд Мартин” (за изтребителите F-16), но с министъра на отбраната и с финансовия министър го направихме необратимо, заяви по-рано днес премиерът Бойко Борисов пред Американската търговска камара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!