Проблем с липсата на лекари и медицински сестри, които да се грижат за COVID болните в общинската болница в Карлово. Някои от медиците се готвят да напуснат.

Снимка: btvnovinite.bg

33 пациенти с коронавирус и един лекар. Доктор Анета Милушева 9 месеца няма работно време - тя обгрижва болните в Инфекциозното отделение, после тича до основната сграда на болницата, където са разкрити допълнителни легла за COVID болни, но без да има персонал за тях.

Снимка: btvnovinite.bg

„Заложници сме в момента в смисъл, че няма как да се напусне работно място и няма кой да смени сестра на смяна, тези, които са дневна, остават вечерта, тези, които са нощна остават до някое време. Преля чашата“, казва д-р Анета Милушева.

Старшата сестра Иванка Иванова, която е с 29-години стаж, се кани да подаде молбата си за напускане.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изнемогваме, по една сестра на смяна сме, предната вечер се наложи да застъпя, на смяна и трябваше нямах осигурена втора сестра и дойдох на работата и трябваше да обслужваме пациенти и в тази структури в другата, на последния етаж на болницата“, казва Иванова.

Доктор Екрем Хатип е единственият засега доброволец в отделението.

Снимка: btvnovinite.bg

„Държавата трябва да командирова при такива критични случаи лекари, медицински сестри, не по желание, със  заповед“, казва д-р Хатип.

Управителят на болницата сам е поискал разкриването на допълнителни 41 легла. Не са осигурени обаче лекари, които да се грижат за нарастващия брой пациенти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Човешки ресурс няма, има доста  сестри и лекари заболели и затова ние така да се организираме и да пестим човешки ресурс“, казва доктор  Христо Пелев, управител на болницата в Карлово.

Открити са множество нарушения в управлението на болницата, затова от Областния щаб поискаха управителят да бъде сменен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз питам какво правят близо 10 пациенти над 30 дни в COVID отделение. Дори да имат нужда от долекуване, те трябва да бъдат изведени от отделението и преместени в друго отделение“, казва Дани Каназирева, областен управител и председател Областен щаб за борба с коронавируса.

Двама студенти от Медицинския университет в Пловдив са изявили желание да станат доброволци в COVID отделението.

  • Скок с 20% на заразените с коронавирус в Сливен за седмица
  • В училищата започва тестване за COVID-19
  • От 2221 тествани учители в Пловдив - само четирима са с COVID-19
  • Учителите в Бургас искат да се тестват и учениците
  • Молове, фитнеси и зали за танци могат да отварят в началото на февруари
  • Кирилов: Масовата ваксинация у нас зависи от разрешението за употреба и доставките
  • „Политико“: България ще достигне 70% ваксинирани през август 2040 г.
  • Проф. Корсун: Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно
  • Започва масовото тестване на учителите за COVID-19
  • В България пристигат още 14 040 дози от ваксината на „Пфайзер“