В УМБАЛ Бургас спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия - Вибрио вулнификус. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани „бактерии човекоядци“.

В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път.

Единственият описан в литературата случай е на белгийски турист, отказал хоспитализация и загинал за часове, посочи д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологичната лаборатория в УМБАЛ Бургас.

Миналата година в научни публикации са докладвани пет смъртни случая в Тампа бей, Флорида, които се дължат на същия причинител.

61-годишната жена е била на почивка на къмпинг Силистар.

Наранява крака си на шезлонга, но въпреки откритата рана влиза в морето. Още същият ден кракът се подува, появяват се големи мехури, вдига температура.

 

Пристига в болницата в дежурството на хирурга д-р Тодор Шуплев.

„Установихме инфекция. Последва хирургична обработка на крака, за да не допуснем тя да се разпространи. Взехме и микробиологична проба“, разказа той.

Снимка: УМБАЛ-Бургас

Д-р Калина Цанкова разпознава причинителя веднага, макар че го е виждала само три пъти в своята практика.

„Невъзможно е да объркаш. Тази бактерия е подвижна, характерно е, че не расте в среда, в която растат подобните на нея“, обяснява тя.

Незабавно е направена антибиограма, започнато е антибиотично лечение, което паралелно с хирургичното дава резултат, но не веднага. 

Снимка: УМБАЛ-Бургас

„Имаше момент, в който се появиха симптоми на полиорганна недостатъчност, на сепсис. Жената беше замаяна, не познаваше близките си. Консултираха ни колегите от реанимацията, ползвахме методична помощ и на Клиниката по гнойно септична хирургия в „Пирогов“, разказа д-р Тодор Шуплев. След близо месец борба за живота и 10 операции, в които участва целия състав на Втора хирургия, жената е изписана в добро състояние. И с два крака – обичайно в подобни случаи се налага ампутация, за да не се разпространи инфекцията.

Снимка: УМБАЛ-Бургас

„Хората не предполагат до каква голяма беля може да доведе една раничка. Това е отворена врата за инфекции, затова нека да бъдат внимателни и да не влизат в морето с пресни рани“, призовават лекарите. Те имат данни от свои колеги от друго лечебно заведение за още трима пациенти, които това лято са загинали от сепсис след заразяване със същата бактерия.