Над 30% от децата и подрастващите у нас имат проблеми с теглото, предупреждават лекари. Тенденцията е за увеличаване на случаите в следващите години, показват данните от международни и национални проучвания.

„Тихата епидемия“ – така Световната здравна организация определя нарастващия брой на хората с наднормено тегло и затлъстяване. По неотдавнашни статистики всяко трето дете в страната е с наднормено тегло, а всяко седмо - със затлъстяване.

„Има семейства, които идват и детето е с тежка степен на затлъстяване. То е – скоро ми се случи, да не мога да измеря дете на кантара, защото кантарът мери до 150 килограма, т.е. толкова наднормено тегло – при 12-13 годишно дете“, обясни д-р Елена Вучкова, педиатър и детски ендокринолог към университетска болница Лозенец.

„Българските деца пълнеят. Сред българските деца все повече виждаме деца по улиците, които са с наднормено тегло или затлъстяване и това трябва да знаем, че е сериозен проблем, защото затлъстяването е едно заболяване – това не е козметичен дефект“, посочи доц. Теодора Ханджиева – Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Как се хранят децата ни през деня и движат ли се достатъчно? Как влиянието на съвременния забързан и високотехнологичен живот уязви здравето на подрастващите и поставено ли е на карта бъдещото здраве на нацията?

Цялата тема гледайте тази вечер в bTV Репортерите след централната емисия новини.