100 г. от строителството на първите жилищни кооперации у нас. Днес т.нар. кооперативни палати и блокове са хиляди, но коя е първата?

Точно срещу църквата "Света София" се намира стара сграда със същото име - палата "Света София". Твърди се, че това е първата жилищна кооперация.

След Първата световна война по примера на западните градове в столицата се появява мода в строителството на по-големи сгради, в които да живеят повече семейства. Има истински строителен бум особено в центъра на града.

"Лесно можете да запомните защо не е първата жилищна кооперация - тя се намира на "Московска" 29 и е завършена през 1929 г. Ако се разходите в София, ще видите кооперации от 1924-1925 г.", разказа Виктор Топалов от "Бохемска София".

Снимка: bTV

Сградата обаче се превръща в еталон за района и много от съседните здания са направени по примера и подобието ѝ.

"Това, което е вярно за палата "Света София", е, че е първата с такива размери. Тя е висока седем етажа, а е трябвало да е още по-висока, но съседите се оплакали, че засенчва къщите и се притеснявали, че ако стане земетресение, ще събори всички къщи по пътя си", допълни Топалов.

Палатата "Света София" остава само със седем етажа и защото тогавашният софийски митрополит категорично забранява да бъде издигната по-високо. Причината - никоя жилищна сграда не може да стои по-високо от намиращия се в непосредствена близост храм-паметник "Св. Александър Невски".