Тревога в Тутракан - жилищен блок в рибарския град потъва от няколко месеца и ужасява обитателите му. 

В блока, състоящ се от две секции, осем входа и близо 150 апартамента, доскоро са живели близо 400 души. Днес са по-малко и живеят в страх. Причината – от лятото блокът е потънал над 35 см.

„Страхът си го има постоянно в семейството. Необичайният пукот 24 часа в денонощието, който се чува, стресът си е голям. Безсъния, дискомфорт“, разказва Христо Христов, който живее там.

Обитателите казват, че се страхуват за живота си.

„Виновната страна беше канализацията, хората останаха и без вода. Шест месеца без вода, пускаме за половин час колкото да има да се измиеш ръцете и очите сутрин“, казва Славейко Йорданов.

Оказва се, че още при строителството на блока канализацията е била компрометирана, обясни кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Хората неофициално си коментират, че още когато е завършен градежът, някъде около 1987 г., и преди дори да се нанесат обитателите му, студът спуква канализацията и водата наводнява оттогава основите.

Това лято потъването и усукването на блока става видимо – двете секции се отделят, едната започва да потъва и около нея са напукани всички бетонови пътеки и алеи. Ако завали дъжд, водата също се стича в основите.

Йордан Василев е направил на покрива саморъчна система за измерване на отклонението и я следи всеки ден.

„Разликата е от 30 см и е много видимо. За две седмици, може и да е повече, височината точно не сме я измерили с колко е потънал, но според мерките, които слагаме, наклонът е над 35 см и нагоре“, казва той.

Общината уведомява за проблема правителството, откъдето изпращат експерти, правят сондажи и проучвания и наскоро Междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна 740 000 лв. за укрепването на блока.

„В момента това, което прави общинска администрация – подготвя особеностите и обществената поръчка за избор на изпълнител и се надявам до месец, до месец и половина, да имаме избран изпълнител и веднага да започнем укрепването на блок „Възход 1“, казва кметът на Тутракан.

Има обаче две условия – да няма обжалване на обществената поръчка от участник и времето да позволява. Дотогава обаче заедно с обитателите в блока ще продължи да живее и страхът.