В София утре ще се проведе протест заради горенето на боклуци. Хората от Бобов дол не са се успокоили въпреки новината, че екоминистерството отнема разрешителното за горене на отпадъци в теца.

Според местните хора в теца редовно се вкарват бали с боклук и се горят. Хората се съмняват, че се изгарят не само въглища, а и отпадъци. 

Според Милчо Михайлов, кмет на село Мламолово, боклукът се надробява през нощта, смесва се с въглищата и всичко заедно се вкарва в пещите.

От теца казват, че горенето е единственият начин боклукът да изчезне и че горят в рамките на разрешителното, но след забраната са спрели.

„Може би някаква малко остатъчна част, която е била в бункерите е подадена и изгорена. Практически от събота сутринта сме прекратили изгарянето“, заяви Емил Христов – изпълнителен директор на ТЕЦ – „Бобов дол“.

„Ние ще продължим да се борим срещу горенето на боклука, затова защото вредните емисии, които излизат вследствие горенето на боклука, са много неблагоприятни за здравето и живота на хората от общината“, заяви Елза Величкова, кмет на община Бобов дол.

Утре бобовдолци ще се включат в националния протест.