17 нови положителни проби за коронавирус са регистрирани в Сърница. Те са свързани с огнище, установено във фабрика за играчки в Доспат.

Снимка: btvnovinite.bg

Седем дни преди края на извънредната епидемиологична обстановка от оперативния щаб намекнаха, че част от мерките може да се върнат.

Причината е значителен ръст на новозаразени през последните няколко дни, сравнено с тези през предходната седмица, когато случаите не надвишаваха 20.

Снимка: btvnovinite.bg

През изминалото денонощие новите положителни проби достигнаха 43, като 21 от тях са в Пазарджик, или общо 2711 за страната. Излекуваните са 1545, а починалите остават 160.

Освен Сърница, другото огнище, на което се дължи увеличението е в болница „Хаджи Димитър“ в Сливен са общо 18 от 240 тествани. Болницата остава затворена, а дезинфекцията там продължава и този понеделник.

Ръстът на случаите през последните няколко дни се дължи не на дифузно разпространение, а на няколко отделни огнища, категоричен е математикът Николай Витанов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са 30 нови случая. Махнете 43 - 30 и щяхте да видите къде щяхме да сме, ако ги нямаше тия клъстери“, казва  проф. Витанов.

За траен ръст категорично не ставало дума.

„Ние бяхме на последното стъпало, сега се качихме едно нагоре. Върнахме се на сценарий 20-40“, казва математикът.

Проф. Тодор Кантарджиев също предупреди, че именно в края на епидемията трябва да се прояви особено внимание. И намекна, че част от мерките може да се върнат, ако огнищата не се ограничат.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не говорим за тенденция, но трябва да знаем - огнищата в Сърница, Самоков и Сливен, Ямбол - си остават. Ако продължи една тенденция на случаите да се увеличават, като имаме затруднения в ликвидирането на тези 5 огнища, ако болниците не могат да поемат болните, тогава някои от мерките може би ще се върнат“, заяви проф. Кантарджиев.

Добрата новина е, че репродуктивното число е под 1. А това означава, че макар и с крачка назад, ходът на епидемията продължава да се забавя.

  • Ангелов: Ако имаме ваксини, може да имунизираме 70% от населението до юли
  • Къде ще има „зелени коридори“ за ваксинация днес
  • Увеличава се броят на заразените с COVID-19 в болница
  • Разхлабване на мерките: Заведенията отново са отворени
  • Денонощният кабинет за ваксиниране в „Св. Анна“… вече не работи
  • Опашки за ваксини: Подновиха „зелените коридори“ след доставка от „АстраЗенека“ (ОБЗОР)
  • Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина
  • Хаос пред „Пирогов“: Желаещите ваксина срещу COVID-19 бяха отпратени (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Отново „зелени коридори“ за ваксинация, но при личните лекари
  • Ангелов: Ще преценим възможно ли е да възстановим "зелените коридори"