По-високи пенсии ще бъдат изплащани от понеделник. Промяната ще усетят над 2 милиона пенсионери.

Увеличението е с 5,7% и важи за всички. Така се очаква средният размер на пенсията у нас през 2019 г. да достигне 386 лева и 27 стотинки.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това от 1 юли се вдига и таванът на пенсиите - от 910 на 1200 лева. Това означава, че около 43 хиляди души ще започнат да получават пенсиите си в действителни размери.

За 26 хиляди обаче ще продължи да важи ограничението на новия по-висок „таван".

Петър Петров от село Згориград е сред тези 26 хиляди души, които и след вдигането на тавана пак няма да получават реалните си пари. До днес месечно взима 910 лева, а след първи юли ще разполага с 290 повече. Заслужил ги е след 30 години работа под земята.

Снимка: btvnovinite.bg

„На мен ми викат таванджията, че взимам тавана, ма аз кво съм виновен сега” шегува се Петър и допълва, че с допълнителните пари „ще се храним тука, дечурлига ще посрещаме, ще подадвам по некой лев на децата и това е”.

Най-доволна е съпругата му Цветана Петрова, за която увеличението на пенсията е с по-малко от 15 лева.

„С моите 260, ако и той взима толко, едва ли ще можем да се справим, само внуците като дойдат, като им дадеш по 20 лева, нема да останат за нас”, разказва Цветана.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар таванът да ощетява част от пенсионерите, според икономисти засега той гарантира финансовата стабилност на системата.

„НОИ нямат архивни данни хората на какви доходи са се осигурявали и по тази причина се налага този таван, защото без него се отваря възможност за злоупотреби”, смята икономистът Георги Вулджев от Експертен клуб за икономика и политика.

Бъдещите пенсионери ще могат да избират по коя формула да се пенсионират - напомни социалният министър.

„Хората имат право да направят информиран избор. Още повече, че законодателството гарантира, че ще им бъде отпуснат по-благоприятния размер”, казва министър Бисер Петков.

За увеличението на пенсиите хазната е отделила общо 277 милиона лева. А Петър пожелава всеки пенсионер да доживее спокойно старините си.