Безопасни ли са асансьорите? Това пита зрител на bTV, който е опитал да използва задължителните джиесем устройства за връзка с техниците.  Оказва се, че голяма част от тях не функционират. 

Снимка: btvnovinite.bg

Kраят на 2016 г. Тогава изтече срокът за оборудване на всички асансьори в страната с телефон за връзка при авария. Краят на 2019 г. голяма част от устройствата дават дефекти.

Снимка: btvnovinite.bg

Екип на bTV прави проверка. Джиесем модулът на въпросния асансьор изобщо не иска да избере.  Ако сме заседнали, не можем да се свържем с такова усторйство.

В България има около 55 хиляди асансьори. 13 хиляди са в публични сгради и са подопечни на държания надзор.

Снимка: btvnovinite.bg

„Останалите са в частния сектор, когато имаме сигнал отиваме и проверяваме. Ако установим, че няма такова устройство, се пише акт -  от 100 до 2 хиляди лева”, обяснява инж. Григор Къшов,  гл. директор на дирекция „Инспекция за държавен технически надзор". 

Дори при проверка, често се прилагат трикове за заобикаляне на закона за задължителни джиесем модули.

Снимка: btvnovinite.bg

„В повечето случаи се слагат сим карт само да се докаже, че устройството по време на годишен технически преглед работи по време на демонстрацията на инспектор и после се маха сим картата”, разкрива Николай Маринков от Българска асансьорна асоциация.

При всички случаи, важно е  при засядане, да не пробваме да излезем сами, казват потърпевши. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Може да се стигне го наистина трагична ситуация, когато човек например е в процес на блъскане на кабината, тя да тръгне нагоре или надолу”, обяснява Емануела Фролошка от Асоциация „Асансьорна безопасност". 

Освен мобилната връзка, в България не работи и още една от мерките за безопасност - въпреки дадените 700 хиляди лева, още няма публичен регистър на асансьорите.