Горещ пленарен ден за новите депутати в търсене на подкрепа за кабинет на "Има такъв народ". Разговорите с останалите политически сили без ГЕРБ-СДС продължават и тази седмица.

С декларация от парламентарната трибуна, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" поставиха условие към първата политическа сила - управление без подкрепа на ГЕРБ и ДПС.

В Народното събрание „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ преговарят за сближаване на позициите. От формацията на Мая Манолова предлагат в новото правителство да влязат служебни министри и специално министър Бойко Рашков.

Днес това поискаха и от „Демократична България“, като посочиха трима служебни министри - двамата с икономически ресори - Кирил Петков и Асен Василев, и образователният Николай Денков. В декларация те  настояват да се изясни персоналния става на кабинета. От „Има такъв народ“ запазиха мълчание.

След седмица на консултации и експертни разговори от „Демократична България“ поискаха от „Има такъв народ“ ясни гаранции, че ще се борят с корупцията, както и да станат ясни личностите в кабинета.

„Корупцията разрушава републиката и институциите. За нас тази тема е крайъгълен камък. Ние ще подкрепим правителство, което може да се справи с този проблем“, заяви от трибуната Христо Иванов.

Той добави, че на този етап се водят разговори, които не са насочени към споразумение и са без имена. Според него е важно правителството да е в конфигурация, която може да осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС. 

В декларация от „Демократична България“ настояват да бъдат обявени имената на кандидатите за министри, за да могат политиките да се обсъждат с тях и те да поемат ангажименти за изпълнението им.

От ДПС отговориха.

„Вие сте част от организирана медийно политическа група. Става въпрос за г-н Прокопшев като символ на задкулисието в политиката, който заграбва политическа власт, без да се явява на избори. За нас това е завладяна държава и фасадна демокрация“, заяви Мустафа Карадайъ.

Издателят на „Капитал“ и „Дневник“ неколкократно отговаря на твърденията на ДПС и лично, и с отворено писмо. Пред bTV Иво Прокопиев вече заяви, че „ДПС преследва цели, които са напълно обратни на декларираните от тях като либерална партия“.  

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ също поискаха управление без ГЕРБ и ДПС.

„От опит знам, че като се почне с декларациите от трибуната, разговорите не вървят. Участваме добросъвестно и активно, защото такава е волята на българските граждани. Хората искат нормалност и стабилност и очакват правителство на промяната“, заяви Мая Манолова.

От „Има такъв народ“ казаха, че скоро ще обявят състав на кабинета, но след като получат мандата.

От коалицията ГЕРБ-СДС не отговориха.