Управляващите осъдиха светкавично и остро поведението на петте медицински сестри, които се барикадираха в бившия Партиен дом. Те подозират политическа провокация. Опозицията пък определи действията на медицинските сестри като акт на отчаяние.

Управляващите обвиниха конкретно БСП и Мая Манолова, че употребяват протеста, а опозицията прояви разбиране към протестиращите и заяви подкрепата си за тях.

Кабинетът съобщи, че няма да приеме споразумението от 8 точки на протестиращите медицински сестри. Причината да не бъде приемливо е, че ще промени изцяло здравната система на България. Според министрите това споразумението би противопоставило една социална група на друга и никой здравен министър не би си сложил подписа под него, защото би било незаконно.

От вчера вечерта 5 сестри се барикадираха в залата, където заседава Здравната парламентарна комисия. 

Сестрите излязоха на прозорците на сградата тази сутрин, защото нямат ток. Служители на НСО, сред които и техният началник – ген. Владимир Станчев, се опитаха да приберат жените в сградата, защото на прозорците е посано. Стигна се до ескалация на напрежението.

„За мен това беше целенасочена умишлена провокация. Не говориха с нас, действията им бяха най-активни в прайм тайм. А най-големият въпрос, който си поставяме е дали отговорният за НСО смята действията им за адекватни, защото за мен беше изключително рисково да оставят една жена в нестабилно психологическо състояние на прозореца и двама видни представители да не могат да се справят с тази ситуация", заяви в парламента председателят на здравната комисия Даниела Дариткова. 

Социалният министър обяви, че диалог има, но сегашната ситуация цели друго – политически провокации - медийно внимание, напрежение.

Действията на петте медицински сестри осъдиха и коалиционните партньори на ГЕРБ – Обединените патриоти. 

„Протеста и това днес са различни неща. Провокациите са неприемливи, НС е обществена сграда и не може да висиш по прозорците“, коментира Алексанъдр Сиди от ОП.

Опозицията обаче прояви разбиране към протестиращите и заяви подкрепа.

„Категорично подкрепяме сестрите за по-добро заплащане. Това са отчаяни действия на отчаяни хора. Синдромът на бърн аута стигна до медицинските работници“, смята Нигяр Джафер от ДПС.

„Това е безпрецедентен акт на отчаяние причините посочиха самите медицински сестри. Правителството ни лъже една година. Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи, срещат безхаберно отношение“, подкрепи протестиращите и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

БСП предложиха петте медицински сестри да бъдат извикани в пленарната зала, за да обяснят какви са исканията им. А управляващите намекнаха, че определени хора и структури употребяват политически протеста на сестрите.

Засега няма яснота какви действия ще бъдат предприети в следващите дни. От кабинета са готови да преговарят и са отворени за диалог.