НСО беше оставена сама да се справи с барикадиралите се в бившия Партиен дом медицински сестри, насилие не е имало. Това каза началникът на службата ген. Красимир Станчев по повод ескалация на напрежението тази сутрин.

Помолих за съдействие МВР, но бяхме оставени сами да се справяме, уточни генералът, но отказа да обяви кого точно в полицията е помолил за помощ.

От вчера вечерта 5 сестри се барикадираха в залата, където заседава Здравната парламентарна комисия. 

Сестрите излязоха на прозорците на сградата тази сутрин, защото нямат ток. Служители на НСО, сред които и техният началник – ген. Красимир Станчев, се опитаха да приберат жените в сградата, защото на прозорците е посано. Стигна се до ескалация на напрежението.

Още снощи при барикадиралите се жени са изпратени психолози от НСО. Нашите служители не са добре подготвени точно за такъв тип преговори, уточни ген. Станчев. Със сигурност и ние имаме грешки, не сме безгрешни, допълни той.

Началникът на НСО каза още, че ще дадат няколко часа толеранс на жените да излязат сами. Ако не – ще ги изнесат.

Психолог коментира поведението на една от сестрите:

Емоционалните реакции са неизбежни в такива ситуации, важно е докъде е стигнал човек, а когато няма никаква опора, се стига до подобна ситуация като тази с излизането на перваза на бившия Партиен дом на една от сестрите, каза психологът Маргарита Бахрачева.

Тя добави, че е препоръчително да има специализирани кризисни психолози, които могат да водят преговори

Вижте повече във видеото!