Размяна на обвинения между партиите във властта и тези извън нея и хвалби за постигнатото както в управлението, така и в опозиция белязаха последното заседание на 44-ото Народно събрание.

В присъствието единствено на екоминистъра Емил Димитров – Ревизоро председателите на парламентарни групи и независимият социалист Красимир Янков прочетоха декларации.

Снимка: Ладислав Цветков

Единствено ДПС предпочете да запази мълчание в момента, отреден за цялостна оценка на направеното от настоящата политическа конфигурация. Партията на Мустафа Карадайъ се произнесе по-късно с текст по пощата.

ГЕРБ

44-ото Народно събрание изпълни своите функции – формира правителство с мандата на първата политическа сила и така се съобрази с волята на гласоподавателите, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Убедена съм, че можехме да направим много повече, но не позволихме страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие“, заяви още тя.

По думите ѝ политическата среда е била „относително стабилна“, като Дариткова благодари на „Обединени патриоти“ и на всички народни представители, които подкрепиха нашите предложения“, а също и на опозицията, която мотивирала управляващите „да са по-взискателни към себе си и да се вглеждат в грешките си“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Често забравяме, че обиждайки политическите си опоненти, забравяхме, че обиждаме и онези, които са гласували за тях. Въпреки това не бива да пропускаме моментите, в които бяхме единни“, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ, като даде пример с европредседателството и извънредното положение.

БСП

Управляващите наложиха арогантни, самодостатъчно и на моменти минаващо границите на приличието поведение, заяви в своята декларация Корнелия Нинова от „БСП за България“.

„Вместо да контролира изпълнителната власт, парламентът стана изпълнител на волята на един човек – премиера“, подчерта тя и атакува честите промени на закони, създаващите усещане за лобизъм текстове, нетърпимостта към опозиционното говорене, „междуинституционалната война“ с президента на фона на непрекъснато растящи депутатски заплати.

Нинова похвали колегите си от левицата, като подчерта, че не са влизали в договорки с властта и „в скрити плаващи мнозинства“, като така групата се е превърнала в реална алтернатива на мнозинството.

Снимка: Ладислав Цветков

За 4 години мнозинството смени 15 от 19 министри заради корупционни скандали и некомпетантно управление, отбеляза Нинова.

„Обединени патриоти“

Тези 4 г. бяха белязани с перманентна криза и невиждано разделение заради неистовото желание да не се приемат резултатите от изборите и управлението да бъде свалено от власт, заяви Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

Снимка: Ладислав Цветков

„Единственото, което липсваше в последните 4 години, беше съзнанието за общо бъдеще. Статуквото на скандала и омразата формира у мнозина българи чувството за свободно падане. То продължи да ерозира в тях чувството на държавност и създаде в обществото негативен знак върху политическата класа на България. Тези разочаровани хора са готови да посрещнат с „Осанна“ поредния политически месия, когото със сигурност ще разпнат на кръста на собствените си разочарования много скоро“, категоричен беше той.

Снимка: Ладислав Цветков

Веселинов похвали националистите във властта, като посочи, че са били нарушени „либерални консенсуси“, подобрила се е сигурността на страната и, като цяло, ОП са се опълчили на инерцията на няколко десетилетия негативни тенденции.

„Воля“

„Със самочувствие и удовлетвореност“ приключва „Воля“ първия си мандат в парламента, заяви лидерът ѝ Веселин Марешки. „Опровергахме всички фалшиви новини за нас (…) Показахме на вас и на всички българи, че може да има различни депутати – такива, каквито българите искат да видят отдавна: честни и почтени родолюбци“, заяви той.

От „Воля“ работили без да се изтъкват и без да ревнуват, когато други възприемат техните политики и нямали нито един лобистки закон, стана ясно още от декларацията.

Снимка: Ладислав Цветков

„Нека от тази зала излязат всички безродници, които прокарват чужди идеологии и чужди интереси“, призова Марешки.

Той призова залата да се отблагодари с ръкопляскане на избирателите.

Независимите

Напусналият БСП Красимир Янков прочете декларация от името на независимите депутати. В нея той се възмути, че както управляващото мнозинство, така и „новите партии със старите политици, които претендират да са част от следващия парламент и да управляват“ еднакво старателно заобикалят темата с корупцията у нас.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние, като народни представители – тези, които сме учредители на партията „Българска прогресивна линия“, подготвихме и инициирахме последния вот на недоверие за корупция“, подчерта Янков.

Той призова „политиците на Прехода“ да отстъпят мястото си.

ДПС - в писмена форма

Движението за права и свободи разпространи своята декларация след края на заседанието. Тя е с много остър текст, като започва с думите: "Днес приключва унижението на институцията Народно събрание".

Атакуват се законодателните практики на управляващите, като последните 11 години са определени като "безцелно пребиваване във властта", а държавните органи - "в слугинаж на герберизацията".

ДПС отново разгръщат концепцията си за ускорено икономическо развитие с "рестарт на държавността".

В съобщението липсва яснота защо от партията не пожелаха да прочетат декларацията на живо.

Какво ще се промени между 4 и 5 април

„В условията на демокрация няма по-голям патриотизъм от защитата на честността на изборите“, заяви председателят на НС Цвета Караянчева, която специално благодари на доброволците, ангажирани с парламентарния вот.

Тя призова бъдещите „ветерани“ в 45 НС да помнят старите си грешки, а тези, които за пръв път ще са депутати, да не забравят обещанията пред избирателите.

Снимка: Ладислав Цветков

„Влизаме в последната фаза на предизборната кампания. Колкото и да са разгорещени страстите, след 4 април ще продължим да живеем заедно и нито проблемите, нито мечтите ни ще са различни на 5 април“, подчерта Караянчева.