Днес беше последният работен ден на депутатите и началото на предизборната кампания. 44-тото Народно събрание ще влезе в историята с няколко неща. Първо, с преместването си в нова сграда, нещо, което се подготвяше от години.

Този парламент е първият от 2009 г. насам, който изкара пълния си 4-годишен мандат.

Народното събрание е провело за изминалите 4 години общо 487 заседания, на които са били приети 497 закона от внесени 829 законопроекта.

Народните представители далеч не винаги са били изрядни. Натрупали са 5163 неизвинени отсъствия от заседания, а при разгорещяване на страстите са им били налагани наказания - общо са 28. Те са порицания, забележки и отстраняване от заседания.

Към премиера Бойко Борисов са били зададени общо 43 въпроса. Той е отговорил само на 14 от тях - на 9 писмено и само на 5 устно в зала.

В последния си работен ден депутатите дадоха зелена светлина за преговори за всички одобрени ваксини. И последното заседание на Народното събрание беше белязано от скандал. 

Той беше за това дали България да преговаря за руската ваксина „Спутник V“, или освен за нея  - и за други ваксини извън Европейския съюз.

Още миналата седмица БСП внесоха проект за решение България да закупи руската ваксина „Спутник V“. На здравна комисия обаче текстът беше редактиран от ГЕРБ, за да обхване възможността да се купуват ваксини от всички страни извън ЕС.

ДПС обвиниха управляващите в кражба на идеи, а патриотите се разделиха в мнението си.

Така накрая парламентът реши - кабинетът ще може да преговаря за всички ваксини и се разпусна.

След края на този дебат - от днес вече официално сме в предизборна кампания.

На този вот по официални данни право на глас ще имат 6 милиона и 730 хиляди български граждани. Те ще могат да избират между 30 партии и коалиции и, разбира се, квадратчето "не подкрепям никого".

Кампанията започна от 00 часа тази нощ и ще продължи до 2 април. 3 април е денят за размисъл, а на 4 са парламентарните избори.