Двамата миньори, затрупани в рудник „Ораново” след срутването на 16 юли, остават в неизвестност вече пето денонощие, а оптимизмът, че ще бъдат намерени живи, е по-умерен.

Разчистването на срутената галерия върви бавно и трудно, призна шефът на минните спасители Валентин Костадинов, който ръководи акцията. На денонощие екипът му успява да разчисти по два метра и половина от тунела, в който са Николай и Иван. Добрата новина е, че в съботния ден екипите са напреднали с цели 5 метра и нищо не препречва пътя им. В тунелите влизат групи по двайсетина души, които работят по 30 минути.

По думите на Костадинов, вече са разчистени 26 метра, а остават още 25 до коридор А, където се предполага, че са двамата миньори.

Срутената галерия е хоризонтална и по нея има няколко отклонения, обясни Костадинов. Миньорите може и да не са в първата кухина, както се предполагаше вчера, а да са се скрили в най-далечното отклонение, предполага спасителят. Били са длъжни под земята да си носят вода. Имали са и специални устройства, наречени самоспасители. Въздухът в тях би им стигнал за първите 30 минути след срутването.

„Може да ги открием във всеки момент. При тези темпове на работа може да е и цяла седмица,” призна началникът на спасителните екипи.

За първи път след трагедията в „Ораново” дойде и официалното потвърждение за нарушенията в рудника. Енергийният министър Драгомир Стойнев призна, че мината е работила без одобрени планове още от ноември миналата година.

Собственикът на рудника Красимир Михайлов твърди, че инцидентът е резултат от човешка грешка. Той отрича вината да е негова, защото бил бизнесмен с много фирми и назначил е експерти, които да управляват мината вместо него.