Собственикът на рудник "Ораново", където загинаха двама миньори, а други двама са все още в неизвестност, Красимир Михайлов днес дойде с адвоката си в полицията.
Михайлов бе обявен за общодържавно издирване по искане на прокуратурата. Междувременно спасителната акция по изваждането на другите двама затрупани миньори продължава.

35-годишният Иван Лазаров и 42-годишният Николай Михайлов почти четвърто денонощие са в неизвестност след калното свлачище на 300 метра под земята, погълнало към 9.30 във вторник четирима миньори. Още същия ден Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

"Нека видим експертизите по случая с мина „Ораново” и после ще търсим кой е отговорен. В момента текат много проверки, както от Министерство на труда и социалната политика, така и от Прокуратурата. Нека приключат тези проверки, за да видим наистина какви са причините – дали е елементарен експлоатационен риск, или има и пропуски в работата”. Това заяви днес в парламента премиерът Пламен Орешарски.

„След като видим резултатите от проверките, ако е прекалено рисково, аз лично бих настоявал да се прекрати експлоатацията на мина „Ораново”, не можем да жертваме хората”, добави министър-председателят.
 
„Ситуацията е кризисна”, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. Той посочи, че нищо няма да бъде скрито. „В момента инспекторът и контролните органи правят проверки и всичко ще бъде извадено на показ, но сега нека първо да стигнем до двамата миньори”, посочи Стойнев. Работата напредва и няма скални маси, които да пречат.

По 50 000 лева на семействата на двамата загинали каза, че отпуска пернишкият бизнесмен Красимир Михайлов на излизане след 4-часов разпит във Второ РУП в Благоевград.

"Не съм се крил. Снощи разбрах, че съм издирван. На първата секунда знаех за аварията, но аз нямам работа там, защото само ще преча. Колко народ се изредиха на мястото на трагедията да правят черен пиар с трагедията на хората. За думите на министър Драгомир Стойнев, че ще преразгледа концесионния ми договор за рудник "Ораново", искам да му кажа, че му го подарявам. Нека дойде и развива той българската енергетика", заяви Михайлов. Той спомена, че досега рудникът му бил донесъл загуби от 5 млн. лева.

"Инвестирал съм над 20 млн. лева, в рудника работят перфектни специалисти, включително управителят Валери Манов. Не мога да му подаря рудника на министъра, защото аз не го държа сам това дружество", заяви още Михайлов. Той добави, че въгледобивът е въпрос на национална сигурност и той не може да бъде закрит.

По-малко от 10 метра остават до затрупаните миньори в „Ораново”, съобщи управителят на рудника Валери Манов. 15 спасители работят на три смени, а операция напредва бързо, защото са отстранени всички препятствия. В почернения миньорски край се надяват да стане чудо и затрупаните миньори да бъдат намерени живи.

Четвърти ден Валя се моли за затрупаните миньори. В деня на срутването брат й бил под земята заедно с тях и сега разчиства отломките в рудника. Сега съдбата се смилила над брат й, но преди 7 години й отнела най-милото - сина й. 30-годишният Росен загива след взрив в същата мина.

След инцидента от мината им обещали кръвнина, но не си спазили думата. Управителят на рудника пък беше категоричен, че парите са изплатени и обеща да даде документи. После добави, че укрепват галериите добре и че спазват условията за безопасност. Заяви още, че не знае защо спасителят Бойко Ружински първо е обвинил за инцидента управата на рудника, а после се е извинил за казаното.

Средната миньорска заплата в рудник „Ораново” е 600 лева, но в района друго препитание няма. Мнозина напускат рудника, ако успеят да си намерят работа другаде, но ако я загубят, отново се връщат под земята.