Търсенето на двамата затрупани миньори в рудник „Ораново” продължава без резултат до момента. Това каза директорът МВР-Благоевград комисар Георги Костов.

Той посочи, че в рудника има непрекъснато спасителните екипи, които се сменят. „Има създадена организация от кризисния щаб”, каза още пред „Фокус” Костов.

Шефът на спасителите Валентин Костадинов обясни, че екипите са стигнали на около 26 метра до мястото, където се предполага, че се намират затрупаните работници. Спасителната операция протича трудно обаче заради големите количества кал.

Първи прогнози – възможно да продължи около седмица – шефът на минните спасители.
Валентин Костадинов – остават още около 25 метра, самата камера е още 10 метра. Работи се бавно – за безопасността на спасителите предимно

Междувременно проверка за това безопасна ли е за работниците мината показа множество
сериозни пропуски, граничещи с престъпни нарушения. Концесията на рудника е дадена през 2004 г. за рок от 35 години, като икономическото ведомство трябва да одобрява план за работа на „Ораново”. За последно такъв план бил одобрен през ноември 2012 г., съобщи министър Драгомир Стойнев.

„Някои хора може би живеят още във времената на мутрите. Но времената се промениха – робовладелците няма да могат повече да експлоатират работниците си”, закани се Стойнев.

Той бе на мястото на трагедията, заедно с областния управител на Благоевград Муса Палев, началника на областното управление ПБЗН Георги Пармаков, както и директора на Областната инспекция по труда Петър Попадиин.

"Бавно напредва операцията. Затруднена е, защото калта в рудника пречи на екипите за работят. Те все още са до 26-я метър на тунела, където се намира последната машина за копаене. Тези машини са разположени през 30 метра", обясни Палев.

Отменен празник

Заради трагичния инцидент в рудник „Ораново” симитлийското село Градево отложи празника си, който традиционно се отбелязва на Илинден. Кметът на селото Кирил Йосифов, основен организатор на празника, съобщи, че веселие не се предвижда заради развоя на събитията в мините от последните дни.

Йосифов е и един от тежко пострадалите при взрива на газ гризу в мината през 2007г., когато загинаха двама миньори. Той бе сред оцелелите тогава по чудо въглекопачи, които обаче обгоряха значително и дълго се възстановяваха от травмите.

За Илинден тази година в Градево ще бъде отслужена света литургия и ще се принесе традиционният курбан.

В село Сухострел традиционните чествания са в района на параклиса „Свети Илия”. Скромни празненства, посветени на Илинден, ще се състоят и в селата Железница и Ракитна, както и в град Симитли.