Първият затвор без решетки отваря врати у нас. Той е построен по Норвежкия финансов механизъм за 42 милиона лева, намира се в дупнишкото село Самораново и е част от дългосрочна програма за сътрудничество.

В затвора има осем отделни сгради. Всяка една килия е за по двама лишени от свобода, с отделен санитарен възел. За първи път в български затвор има и обучителен център за персонала.

Днес на финалната конференция министърът на правосъдието Мария Павлова каза, че преди всичко благодари и на скептиците, които не са вярвали, че за 1 година и 4 месеца затворът може да бъде факт.

„Това ни даде силата и увереността да удвоим усилията и да дадем всичко най-добро от себе си", посочи тя.

„Когато човек гледа нещата отвън, вижда промените. И темите, които обсъждаме сега, не можехме да обсъждаме преди 5 години, защото нещата се развиват. Сега искам след 5 години пак така да си говорим. Дайте си сметка, че вие променяте правилата на играта“, коментира Ким Екхауген, директор на международна дирекция в Норвежка служба.

Ким Екхауген, директор на международна дирекция в Норвежка служба

„Условията в местата за лишаване от свобода както за самите служители за лишените от свобода, така и за обществото. Никой не е застрахован, че не може в един момент да попадне там. А нашата основна роля е за тези хора, които по една или друга причина са попаднали там – да работим с тях и да ги подготвим за живота на свобода“, коментира Ивайло Йорданов, главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Ивайло Йорданов - главен директор на ГДИН

Първите 400 лишени от свобода ще влязат в затвора в Самораново през септември.