Извършва се авариен ремонт и укрепване на т.нар. Потопена църква край язовир "Жребчево", съобщава БТА.

Построена през 1891 г., църквата "Свети Иван Рилски" е единственият останал жив спомен от историята на село Запалня, което е потопено във водите на язовир „Жребчево“ в началото на 60-те години на миналия век. След потапянето му, на дъното на язовира остават къщите, читалището, селската кръчма и красивите розови градини на Запалня.

Когато става ясно, че то ще бъде потопено, хората пренасят иконите и църковната утвар в църквата на град Гурково. Днес мястото привлича много хора, снимат се, палят свещи и отправят молитви.

Снимка: БТА

Днес се укрепват зидовете на църквата. До 20 март ще бъде отлят подът. Предстои сводовете на вратата и прозорците също да бъдат укрепени. Инициаторите на ремонта планират изграждане и на ограда около храма и прозорци, за да не влизат там животни.

Собственик на имота и прилежащата земя е Министерството на земеделието и храните. Възможно е собствеността да бъде прехвърлена на общината и на църквата, които да стопанисват някогашния храм. През миналата година Старозагорският митрополит Киприян е отслужил в храма литургия на Петдесетница. Той е благословил укрепването на храма и е дал обет да служи там ежегодно на този голям християнски празник.